Farma činčila u Vlakovu

Farma činčila u Vlakovu

Kao nezaposleni doktor veterinarske medicine, Hasan Agić je prije tri godine otvorio farmu činčila u Vlakovu. Godišnje izveze oko 500 životinja, a kompletan izvoz ide u Evropsku uniju.

Kako kaže, činčile iz ove farme na evropsko tržište odlaze žive.

"Svi govorimo o pokretanju izvozno orijentisanih projekata, a to je ovaj projekat. Ovaj projekat je interesantan i zato što daje priliku ruralnim dijelovima naše zemlje da se pokrene ovaj vid proizvodnje. To bi se trebalo stimulisati, a ne ovako radikalnim pristupima smanjivati", izjavio je za N1.

Hasan dodaje kako ovaj biznis ima značajnu perspektivu u našoj zemlji. Već planira proširenje proizvodnje i dodatna zapošljavanja, ali to neće biti moguće ukoliko ova djelatnost bude i zabranjena od 1. januara naredne godine.

U tom slučaju, oko, kako tvrdi Agić, 150 farmi širom Bosne i Hercegovine biće zatvoreno. Toga se najviše plaše radnici, koji bi na taj način ostali bez posla.

"Ja od kako sam došao na ovu farmu, nisam ništa primijetio da se životinje muče. Ovdje nema mučenja životinja, ovdje se životinje uzgajaju. Ko god nešto sumnja, može da dođe i pogleda. Inače sam osoba sa invaliditetom 60% i bio sam na zavodu za zapošljavanje dugo bez posla. I znači, sad treba zatvoriti farmu činčila i nas poslati da dalje gladujemo? Normalno, niko mi neće sutra dati posao."

Prema riječima vlasnika, činčile se na ovoj farmi tretiraju kao kućni ljubimci. Žive u kavezima veličina propisanih evropskim standardima, u klimatizovanim prostorijama, a čak slušaju i muziku.

Navode o mučenju životinja odbacuju.

"Argumenti naših protivnika se temelje na emocionalnim porukama. Mi se ovdje trudimo da napravimo što bolje uslove za životinje, jer imamo bolje i kvalitetnije krzno koje, na kraju krajeva, bolje plasiramo na tržištu. Tako da je nama u cilju da obezbijedimo bolje uslove."

O tome da li će zabrana uzgoja životinja radi krzna u BiH biti prolongirana za još deset godina, ostalo je da se izjasni još Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH. Priliku da svoje argumente iznesu na javnoj raspravi 5. septembra imaće uzgajivači i predstavnici udruženja za zaštitu životinja.


Povezani članci